EV vs HIBRID

Електрически или хибриден двигател?

На въпроса, кой е най-удачния избор на нов автомобил в момента няма еднозначен отговор. В тази статия съвсем накратко ще се опитаме да анализираме предимствата и надостатъците на всяка една технология и да ви помогнем да направите СВОЯ ИЗБОР.

Започваме с най-интересните и иновативни електрически автомобили. Техните двигатели, спрямо двигателите с втрешно горене са несравнимо по-надеждни и по-ефективни. За простота на конструкцията и въртящ момент изобщо няма да пиша, мисля че всички знаем кой е победителя! Предимството на електрическите автомобили идва най-вече от качествата на техните двигатели, но както вероятно сте чували да казват: "пълно щастие няма". Камъка, който дърпа към дъното тези автомобили са техните батерии. Това, което ще напиша го няма в нито една брошура на електрически автомобил, но ще разберете къде го има и защо, малко по-късно.

ТЕХНИЧЕСКИ ПАРАМЕТРИ:

Ratet capacity min. 3200 mAh max. 3350 mAh

Cell type Tesla Custom Panasonic 18650 (similar to NCR18650B)
Cooling 5/16" tubing (8mm) Required when (dis)charge >= 1C
Max operating Temp 60C / 140F
Min operating Temp -18C / 0F
Min Temp. (charging) 4C / 41F (Charge rate should be limited at low temperatures)

Максимална работна температура 60 градуса.

Минимална работна температура -18 градуса.

Минимална температура преди ограничаване на заряда 4 градуса.

Почнаха ли да ви светват вече някои лампички? Ако не, то след долната графика ще ви светнат задължително.

tesla-batt

Както е видно от заводските параметри при -20С градуса капацитета спада от 3300 mAh при 25С до 2200 mAh, което е цели 35% !

Като комбинираме отоплението в купето и намаления капацитет на батерията от температурата, пробега на автомобила може да спадне от заявения от производителя с цели 50 до 60% и това при нови, напълно заредени батерии! Ако батериите са били на 40 процента може да се окаже, че в студената зимна сутрин вие няма да имате почти никакъв остатъчен пробег! Като добавим, че заряда на батериите при минусови температури отнема  от 25 до 30% повече време картинката не е никак розова.

Инженерите работят върху технология за подгряване на батериите до 0С за да се избегне този негативен ефект, но за момента не е постигнато много. Технологията предлага светкавично подгряване в рамките на 20 секунди от -15 до 0С след което подгряването се изключва, но всяко едно такова подгряване коства 3,8% от заряда на клетката и 5,5% от капацитета и. Това на практика е много полезно ако имате до 2 максимум 3 подгрявания на ден. Но ако сте служебна кола която се кара по-интензивно, технологията се обзсмисля заради големите загуби при многократно подгряване. Друг негативен ефект е повишаване цената на батериите.

Друг съществен проблем при батериите е: Ако батерията се използва в температурен диапазон от 0 до 18 градуса тя губи едва 2,3% от капацитета си за една година, което е супер! Но ако се кара в гореща държава, то този процент може да достигне 6-7% годишно! Всички знаем, че лятото асфалта се нагрява до 60-70 градуса, а именно над асфалта са разположени батериите. Горните данни са валидни за TESLA, която е с водно охлаждане на батериите. При електрическите автомобили с въздушно охлаждане на батериите, като NISSAN например, тези проценти са двойни и още по-обезпокоителни. Друг голям минус е заряда при ниски температури, заводските данни в горната таблица сочат следното: При +4С градуса зарядния ток трябва да бъде ограничен, това важи както за зарядните станции така и за спирачната система, която зарежда батериите при спиране или спускане по наклон.

ПИТАЛИ ЛИ СТЕ СЕ, ЗАЩО ПРОИЗВОДИТЕЛ КАТО TOYOTA, ЕДНА ОТ НАЙ-ИЗВЕСТНИТЕ И УВАЖАВАНИ МАРКИ В БРАНША ВСЕ ОЩЕ НЕ ПРЕДЛАГА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ МОДЕЛИ МАСОВО?

Отговора е еднозначен: ТЕ ВСЕ ОЩЕ НЕ СА ДОСТАТЪЧНО ДОБРИ!  Именно с този довод TOYOTA предлага хибридно решение, което съчетава предимствата на електрическия двигател с тези на двигателя с вътрешно горене.

Разбира се бъдещето е на електрическите коли, инженери и учени усилено работят върху създаването на по-добри и евтини батерии. Разумният избор към днешна дата обаче си остава хибридният автомобил.

Написването на тази статия НЕ Е спонсорирано от TOYOTA!

София 19.12.2019

 
Нагоре